(+373) 68 77-05-05
(+373) 68 17-55-55
sdgrandlux@gmail.com

- uşi blindate sau metalice

Cum să alegi corect o uşă? Ce uşă să alegi pentru apartament? Uşi blindate sau metalice?

Cînd mergeți la magazin să cumpărați o ușă de intrare, ar fi bne să cunoașteți un minim de informație despre structura ușii metalice, pentru a putea da întrebări corecte vînzătorului.

Deci, la ce trebuie să atrageţi atenţia la procurarea unei uşi din metal?

 1. La calitatea metalului şi la grosimea lui
 2. La construcţia carcasei şi la pînza uşii
 3. Siguranţa sistemului de lacăte
 4. Calitatea furniturii (vizorul, mînerele, protecția contra demontării balamalelor şi însuşi balamalele)
 5. Măsuri suplimentare de siguranţă (de exemplu, supraveghere video şi alarmă, în caz de necesitate)

Ce metal este folosit pentru uşile metalice şi din oţel în Moldova, care pot fi cumpărate în pieţi şi în magazine?

 • Să începem cu China. La majoritatea uşilor chineze este folosit un metal cu grosimea de 0,4-0,8 mm. Acest metal poate fi uşor spart cu o şurubelniţă și străpuns cu un cuțit de conserve. Nu credeţi? Accesaţi link-ul şi vizionaţi video-ul — veţi primi o satisfacţie enormă. Fără dubii, în China sunt produse lucruri de calitate. Ei au o experienţă bogată, şi abilitate în a fura idei străine şi a le copia la o calitate înaltă. Însă nu și în acest caz … aici calitate nu există. Dacă chiar un copil poate sparge o aşa uşă fără mare efort, atunci profesionalilor din acest domeniu le va fi și mai ușor să o facă.  Astfel de uşi nu sunt potrivite nici măcar pentru încăperile auxiliare cu inventar ieftin, dar mai ales  pentru apartamente. Însă ele sunt vîndute ca uşi pentru apartamente şi chiar pentru case individuale de locuit. Și acest lucru nu e binevenit.
 • În ce privește Ucraina. Pentru producerea majorităţii uşilor ucrainene, este folosit un metal mai calitativ, cu grosimea de 1-1,5 mm. Nici nu nse compară cu mărfurile necalitative produse de chinezi, însă nici uşile cu grosimea metalului de 1 mm nu sunt prea rezistente la spargere. De obicei acestea sunt opțiuni pentru orice buget. Ele sunt acceptabile în calitate de uşi de intrare pentru majoritatea consumatorilor, datorită preţului lor, însă o condi’ie obligatorie pentru ele este existenţa obligatorie a uşii comune de tambur, care oferă o protecţie suplimentară. Uşile confecţionate din metal cu grosimea de 1,0 mm pot fi privite ca un minim specific sau prag, mai jos de care, nu ar trebui să coborîm. Desigur, un rol important o are şi însăşi construcţia uşii, însă grosimea metalului este factorul, care nu trebuie ignorat.
 • Să mergem mai departe, sporind grosimea metalului. Unele brand-uri propun produse din metal cu grosimea de 2 mm, ceea ce este deja mai solid. Pentru astfel de uşi deseori este utilizat metalul laminat la rece, ceea ce intensifică rezistenţa lui. Deoarece metalul este mai gros, el se instalează pe o construcţie mai temeinică, ceea ce sporeşte rezistenţa generală la spargere a uşii.
 • Rar sunt întîlnite uşi din metal cu o grosime mai mare: metal cu grosimea de 3 sau 4 mm. Astfel de uşi, de obicei se numesc uși blindate şi sunt confecţionate la comandă – sunt sigure. Însă trebuie de ținut cont de faptul, că acest metal, în afară de rezistenţă, sporește şi greutatea uşii. Adică, dacă comandaţi o astfel de uşă, mai ales din metal cu grosimea de 4 sau 5 mm, fiţi foarte atenţi cu executorul comenzii dvs, deoarece uşa masivă, ieşită din balamale de proastă calitate, prezintă un pericol mortal. O uşă metalică obişnuită de intrare cîntărește de obicei 100-150 kg.
 • Uşile blindate, precum şi uşile rezistente la gloanțe sunt întîlnite nu atît de des, din cauza preţului şi cerinţelor pentru instalarea lor. Însă ele există. Unii producători propun soluţii, capabile să reziste focului de pistol şi de pistol-mitrolieră. În construcţia lor sunt utilizate căptuşeli din materiale şi metale speciale, şi anume aceste uşi pot fi numite pe drept – uşi blindate. Desigur, ele nu pot fi procurate în orice magazin, deoarece uşile blindate, nu pot fi numite produse de larg consum.
 • Lacătele şi sistemele de încuiere au un rol la fel de important în alegerea unei uşi, ca şi grosimea metalului.

Deseori proprietarii consideră, că dacă au instalat o uşă din metal sigură, nu este necesar să monteze şi lacăte sigure. Aceasta este cea mai frecventă greşeală făcută de cumpărători. Deoarece, dacă veţi monta un lacăt simplu şi ieftin pentru cea mai scumpă uşă din metal blindată, chiar și această uşă va fi spartă cu uşurinţă de către răufăcători. În acest caz, grosimea metalului nu va proteja lacătul contra spargerii, deoarece folia din oţel protejează numai contra spargerii mecanice (cu polizorul unghiular, maşina de găurit sau incendiu).

Unei spargeri intelectuale, îi poate rezista numai un sistem de lacăte bun. Însă despre aceasta vom discuta în articolul următor.

Aşa-dar, toate avantajele şi dezavantajele unei uşi blindate:

Avantaje Dezavantaje
Siguranță,  protecţie contra furturilor: dacă veţi instala o uşă blindată, vă veţi simţi mai în siguranţă decît cu o uşă din lemn sau metal - Greutatea mare a uşii

Rezistenţă sporită la spargeri

Au o construcţie deosebită, care asigură protecţia bunurilor și a casei Dvs. contra incendiilor şi oaspeţilor nepoftiţi
- Necesitate instalării unor măsuri suplimentare de securitate

Izolare termică şi acustică sporită

Proprietăţi de izolare sporite
- Cost înalt

Sistem de lacăte calitativ

Sistemul sigur de lacăte de cea mai înaltă clasă, contra spargerii intelectuale

Deci, ce concluzie putem face?

Desigur, nivelul sporit de securitate este avantajul principal al uşilor metalice blindate, în comparație cu uşile simple din lemn sau metal. Alegînd o uşă blindată, puteți comanda 1 sau 2 foi de oțel, grosimea totală a cărora poate fi de 5-6 mm. Astfel de uşi trebuie să fie completate cu un lacăt sigur şi feronerărie de calitate. Eficienţa utilizării uşilor blindate din metal pentru protecţia locuinţei de la pătrunderile nesancţionate, este demonstrată permanent în practică. Însă înainte de a instala o astfel de uşă metalică, gîndiți totul din timp.

În unele cazuri rezistenţa sporită la spargere a uşilor blindate din metal poate fi principalul lor dezavantaj. De exemplu, dacă proprietarul unei astfel de uşi se va simţi rău, şi va avea nevoie de îngrijire medicală, medicii nu vor putea intra de sinestătător în apartament prin o astfel de uşă. Salvatorii vor avea nevoie de mult timp ca să spargă o uşă blindată.

De asemenea, instalarea unei uşi blindate, fără măsuri suplimentare de securitate (de exemplu supraveghere video, alarmă) poate crea neplăceri. După logica răufăcătorilor, dacă proprietarul instalează o uşă metalică blindată, înseamnă că el are ce ascunde după o astfel de uşă. Anume acest lucru atrage atenţia efractorilor. În orice caz Dvs. sunteti cele care face alegerea!

Compania SDGrandLux speră, că Dvs., după ce veți analiza toate „avantajele” şi „dezavantajele” veţi lua decizia corectă.